Mindfulness

landkaart

Ben je er helemaal bij?

Mindfulness is een vorm van gedragstherapie. Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. De meeste mensen leven constant in hun hoofd – in hun gedachten. Het overgrote deel van deze gedachten gaat over de toekomst of juist over het verleden: je bedenkt wat je allemaal nog moet, of je denkt nog na over gebeurtenissen die zijn geweest. Je blijft ‘ herkauwen’ op een gesprek van gisteren bijvoorbeeld of denkt steeds aan de to-do lijst voor straks.

Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten ‘voor straks’ of ‘van toen’ varen, en houd je bezig met wat je nu aan het doen bent. Dat klinkt heel simpel, maar probeer maar eens je aandacht een minuut lang te houden bij één handeling: tandenpoetsen bijvoorbeeld. Je zult merken dat je aandacht steeds weer afdwaalt in je gedachten. Precies dát is wat je leert met mindfulness: grip krijgen op je aandacht. Dat oefen je met meditaties. Oefening baart kunst. Want, hoe vaker je oefent, hoe meer je in het moment komt. En dat leidt ertoe dat je meer rust ervaart.

Grip op je focus

Veel mensen gebruiken mindfulness oefeningen om tot rust te komen. Even mediteren en je helemaal afsluiten of ontspannen. Dat kan heel plezierig zijn, omdat je dan beter slaapt, meer energie voelt of je daarna realiseert dat je je druk maakte om dingen die blijkbaar toch niet zo belangrijk zijn.

Mindfulness therapie gaat nog een stapje verder: je leert mindfulness technieken inzetten voor meer bewustwording en compassie voor jezelf. Afhankelijk van je klachten en wat je wilt bereiken leer je ontdekken wat jou in de weg zit om je doelen te bereiken. Want wanneer je concludeert dat je maar niet echt verder komt met je plannen of steeds in dezelfde valkuilen belandt, dan is het zinvol je focus terug te vinden en minder streng te zijn voor jezelf. Mindfulness technieken helpen je daarbij. Omdat je de technieken ook kunt inzetten om het inzicht in jezelf te vergroten en minder oordelend te zijn. Je leert welke gedachten je mogelijk (onbewust) saboteren, je leert je emoties (h)erkennen in plaats van bijvoorbeeld onderdrukken en je wordt je meer bewust van de signalen die je lichaam je geeft. Je leert dus beter luisteren naar jezelf. En dat leidt ertoe dat je meer vrijheid gaat ervaren om te kiezen voor wat (beter) bij je past en goed is voor jou.

Iedereen kan mindfulness aanleren. Het is wel belangrijk dat je er voor openstaat. Er kleeft namelijk nog een lastig aspect aan vast: niet oordelen. Wanneer je mindfulness inzet is het belangrijk dat je alles waarneemt zoals het is, en er geen oordeel over probeert te vellen. Dat vergt oefening.